Bezárás

Átadták a katolikus idősek otthonát Zselickislakon

Címkék: Hírek, események

December 10-én átadták a Zselic Katolikus Idősek Otthonát a Somogy megyei Zselickislakon, ezzel a Kaposvári Egyházmegye régi álma valósult meg...

Átadták a katolikus idősek otthonát Zselickislakon

 

December 10-én átadták a Zselic Katolikus Idősek Otthonát a Somogy megyei Zselickislakon, ezzel a Kaposvári Egyházmegye régi álma valósult meg. Balás Béla megyéspüspök személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult segítségért, hogy elkészülhessen a 95 fő befogadására alkalmas intézmény.

 Átadó

Az idősek otthona megnyitóján részt vettek  Balás Béla kaposvári megyéspüspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, a Magyar Nemzeti Bank részéről Naszvadi György örökös államtitkár, Gelencsér Attila kaposvári országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, valamint Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere.

A Zselic Katolikus Idősek Otthonának történetéről Nagy Vendel, a Kaposvári Egyházmegye gazdasági helynöke beszélt ünnepi köszöntőjében. Elmondta, az egyházmegye nagy álma volt az otthon, régóta igény mutatkozott ugyanis rá a hívek körében, és több éves előkészítő munka után az álom most beteljesedett. Az első szempont az volt, hogy egy nyugodt, csendes helyet találjanak, közel a városhoz.

Nagy Vendel tíz évig volt plébános Zselickislakon, így ismeri a környéket. Több mint tizenkét hektáron láttak munkához: a plébánia területén, illetve a megvásárolt telkeken. Közben tíz idősotthont megtekintettek az országban, hogy elkészíthessék a terveket saját forrásból. Innen azonban már csak külső segítséggel tudtak továbblépni, ezért Balás Béla levelet írt a miniszterelnöknek. Az épület alapkövét 2015 márciusában rakták le, miután a kormány több mint másfél milliárd forint támogatást nyújtott, az egyház pedig 25 százalékos önrészt biztosított.

 

Később a kormány újabb 400 millió forintot adott eszközbeszerzésre. Így 2,6 milliárd forintból készülhetett el az 5444 négyzetméteres épület, amelyben a 67 szoba mellett egy 130 főt befogadó kápolna, valamint 600 fő ellátására alkalmas konyha is található. A napelemes modulokkal felszerelt otthon 95 idős ember befogadására alkalmas. Az intézménybe 2016 októberében költözhettek be az első lakók.

„Kedves Beton Atya! Egy nemzet közösségének erkölcsi tartása nemcsak arra terjed ki, hogy segítse a fiatalok törekvéseit, hanem arra is, hogy megbecsülje idős tagjait, akik egykor értük dolgoztak. Vissza kell adni a szeretetet és gondoskodást nekik, mert úgy igazságos, hogy szép és nyugodt időskor legyen a tevékeny munka jutalma, és nem a magány. Ehhez a munkához kívánok sok erőt és egészséget!” – olvasta fel Orbán Viktor Sopronbánfalván, a legutóbbi kormányülésen írt, Balás Béla megyéspüspöknek címzett levelét Soltész Miklós az átadón.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem volt kérdés, hogy az egyház lehetőséget kapjon az idősotthon megteremtésére. Az ország lakosságának 55 százaléka ugyanis hívőnek tartja magát, ám mindössze 13-14 százalék az egyházi iskolák, és 20 százalék az egyházi idősotthonok aránya, pedig a vallásos emberek joggal várják el, hogy minél többen a számukra megfelelő szellemiségű iskolai és szociális ellátásban részesüljenek.

Ezután Balás Béla megyéspüspök megáldotta az épületet. Úgy fogalmazott, az otthon a legkedvesebb magyar szavunk, és Jézus szerint a szelídeknek, tisztáknak és a szenvedőknek van otthona. Hozzátette: a kormány és a Kaposvári Egyházmegye egy olyan otthont készített, amelynek ajtaja tárva lesz égnek és földnek.

Eddig negyvenen költöztek be a Zselic Katolikus Idősek Otthonába, az érdeklődés pedig folyamatos – számolt be Zöldy Pál igazgató. Bene Sándor, Zselickislak polgármestere örömét fejezte ki, hogy kevesebb mint egy év alatt elkészült az épület. Az is fontos szempont, hogy az otthon munkahelyeket teremt a településen élőknek: negyven főnek már most munkát ad, és amikor teljes kapacitással üzemel majd, mintegy kilencven dolgozó lesz az intézményben.

A 78 éves Récsei István jól érzi magát új lakóhelyén, csupán a betegségére panaszkodik, ami miatt ide kellett költöznie Somogyszobról. Nagyon tetszik neki a korszerű épület, és reméli, hogy még boldog napokat tölthet el benne, ha az egészsége engedi. A családja rendszeresen látogatja, az ő tetszésüket is elnyerte az új otthon.

 


Vissza az előző oldalra